top of page

Als God je in alles gelijk geeft


Ik coach een vrouw. Zij stoeit haar leven lang al met dominant gedrag van anderen. 'De dominanten' hebben veel invloed op haar en zij levert daardoor steeds haar eigen ruimte in. Ze valt stil. Wel verzamelt ze, zoals we dat noemen, allemaal "bonnetjes voor in haar bonnenboekje" als bewijs dat de ander niet deugt. Het juridische systeem.....Haar directe collega neemt veel ruimte in en bepaalt nogal wat waar mijn coachee het niet mee eens is. En mijn coachee maar bonnetjes sparen: "Hij doet dit..." en "Hij doet dat..." en "En dat is niet goed...." en toen... en gisteren... en vroeger...


Ik coach vanuit Acceptance & Commitment therapie. Daarin werken we veel met metaforen en één zo'n metafoor is de vraag die ik aan haar, na haar oneindige opsomming, stel: Stel je voor dat God naar je kijkt en je op al jouw bezwaren gelijk geeft. Hoe zou dat zijn? De coachee is geraakt: "Jaahhh dat zou fijn zijn" verzucht ze en ze schiet ook vol. "Dat zou heel fijn zijn" zegt ze nog eens zacht. De volgende vraag is dan wel een beetje gemeen.... Ik vraag haar: Is je probleem dan ook voorbij?


Hoeveel moeite en energie we soms stoppen in het bewijzen dat anderen niet deugen. Diezelfde energie zou je kunnen steken in rechtop gaan staan, jezelf moed inblazen en kenbaar te maken wat je niet leuk vindt. Helemaal niet eenvoudig. Eng? Zeker! Dapper? Ja,ook! Je neemt daarmee het risico dat de ander dat niet leuk vindt. Maar ze geeft haar collega ook de mogelijkheid om zijn gedrag te veranderen omdat hij eindelijk weet wat mijn coachee niet leuk vind. Dat boekje vol met bonnetjes loste dat niet op. Na een paar keer oefenen gaat mijn coachee dapper op pad. Ze gaat het hem zeggen zoals we het net een paar keer geoefend hebben.


Comments


Huidige blog
Eerdere blogs
Tags
Er zijn nog geen tags.
Volg mij
  • Facebook Classic
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page